当前位置: 首 页大学外语部课程建设本科课程 - 正文

《基础英语》(1-4)课程简介

发布时间:2014-11-28         浏览次数:

Essential College English (Ⅰ-Ⅳ

学分:12  学时:240

一、 课程目的要求:

培养学生具有较强的听、说、读、写、译能力,帮助他们打下扎实的语言基础,提高文化素养,掌握良好的语言学习方法和语言表达能力,使他们能用英语交流信息以适应社会发展和经济建设的需要。

二、 课程简介:

《基础英语》(1-4级)是一门大学生必修的公共基础课。该课程大纲是根据教育部颁布的《大学英语课程教学要求》制定的,作为非英语专业大学本科生英语教学的主要依据。大学英语教学目的是培养学生英语综合应用能力,特别是听说能力,使学生在今后工作和社会交往中能用英语有效地进行口头和书面的信息交流,同时增强其自主学习能力,提高综合文化素养,以适应我国社会发展和国际交流的需要。

根据我校的办学定位、类型和人才培养目标所选择的标准大学阶段的英语教学要求分为三个层次,即一般要求、较高要求和更高要求。一般要求是非英语专业本科毕业生应达到的基本要求。根据本校实际情况确定教学目标,并创造条件,使那些英语起点水平较高、学有余力的学生能够达到较高要求或更高要求。

Essential College English is a compulsory common basic course for college students. The syllabus is made according to the Teaching Requirements of College English Courses that issued by the Ministry of Education, and acts as the main basis for English teaching of non-English major college students. The purpose of College English teaching is to cultivate students comprehensive ability to use English, especially listening and speaking ability; to make the student conduct oral and written information communication in English during the working and social communication process; meanwhile, to strengthen students independent learning ability, and to improve students cultural literacy, so as to adapt to the requirements of social development and international communication of our country.

The requirements for undergraduate College English teaching are set at three levels, i.e., basic requirements, intermediate requirements, and higher requirements. Non-English majors are required to attain to one of the three levels of requirements after studying and practicing English at school. The basic requirements are the minimum level that all non-English majors have to reach before graduation. Intermediate and advanced requirements are recommended for those having more favorable potentials.