当前位置:本科生教育-课程建设-新课程

法国文学

发布时间:2014-11-30         浏览次数:

French Literature

课程编号:          学分2        学时36

先修课程:

替代课程:无

一、课程目的要求:

法国文学French Literature)讲授法国文学史上重要文学流派及其代表作家、作品。通过各个时期的法文文本的学习,引导学生对各流派及其代表作家、作品达到更深层次的理解。要求通过课堂讲解、课后练习等多个步骤,引导学生既能掌握法国文学的发展过程,又能对各种文学流派进行客观的评论。所选文本以文学作品为主,以其他题材原文为辅。

二、课程简介:

“法国文学课程的主要内容包括:《斯特拉斯堡盟约》;骑士文学;文艺复兴时期文学;蒙田《随笔集》;17世纪古典主义;18世纪启蒙文学;19世纪初浪漫主义;现实主义文学;自然主义文学;20世纪的长河小说;荒诞派文学;新小说派文学。课上引导学生详细分析所选的具体文本,课后针对不同体裁的原文特点进行不同的批评实践评论。

French Literature is an elective course offered to Translation majors of the Schools of Foreign Languages and Cultures. By introducing major schools of literature, their representative writers and their works in the history of French literature, the course aims to acquaint students with the literary genres and texts from various periods of French history. Students are expected to obtain a general understanding of the outline of the development of French history through the study of the texts which are mainly selected from literary works. Main chapters include Strasbourg Covenant, Chivalric Literature, Renaissance Literature, The Complete Essays of Michel de Montaigne, Classicalism in the seventeenth century, Enlightenment Literature in the eighteenth century, Romanticism in the early nineteenth century, Realism, Naturalism, roman-fleuve in the twentieth century, Absurdism and Nouveau Roman.