当前位置:本科生教育-课程建设-新课程

英语电影

发布时间:2014-11-30         浏览次数:

English Films

课程编号:          学分 2        学时 36

先修课程:

替代课程:无

一、课程目的要求:

“英语电影English Films)是翻译专业学生的自主发展课程,旨在帮助学生进一步提高英语的听说能力,特别是日常生活用语,扩大词汇量,增强英语语感。通过对不同类型的英文经典影视作品的欣赏,促进学生了解西方文化,提高学生独立的审美能力和人文素养。此外,培养学生对电影字幕翻译的欣赏与评价能力。要求学生获得影视作品欣赏与批评的基本方法,并能够写作影评。

二、课程简介:

“英语电影是为翻译专业三年级学生开设的自主发展选修课程。教学内容丰富。包括十余部风格各异的经典影片赏析,选材均为主题思想具有历史或时代特点、充分反映人性、文化内涵丰富而深刻、语言使用经典、表演精湛且在电影史上具有较大影响力的影片。课程中还会穿插多部主题相关的经典或当代影视剧片断,作为练习材料供学生讨论。课堂教学活动至少包括三种形式,均以启发学生为目的:教师讲解或引导学生了解影片所反映的历史与文化背景,分析主题及表演;学生在教师帮助下进行小组讨论;学生还将有很多机会向全班同学汇报自己的影评心得。英语电影课程充分利用现代科技多媒体,并为学生提供资源丰富的网络平台,让学生在享受中获得语言和知识,通过电影向学生打开通向世界的大门。

English Films is offered to third-year Translation majors as an elective course. Teaching materials include over ten classic films, all of which are among the top list of must-see films in terms of the historical or cultural content, theme, language, and acting as well. Besides, excerpts of more theme-related films will be introduced to students for discussion. Class activities are of at least three types. Besides lectures given by the instructor on the background, theme, and acting, students will have ample opportunity to participate in group discussion and class discussion. Each student will have opportunities to make oral report to the class. English Films will take full advantage of modern technology in class and provide a big resource platform for students after class, opening a much bigger and fantastic world to them through the screen, who learn and have fun.